Φωνές απο χώμα

enter image description here Απόσπασμα που τη νουβέλα της Κωσταντίας Σωτηρίου «φωνές από χώμα», εκδ. Πατάκη, 2016

(Μιλά η Σταυρούλα Ψ., που ο σύζυγός της, φαίνεται, ενεπλάκη σε επιθέσεις ενάντια σε Τουρκοκύπριους το 1963)

[...]Είδα τον έξω με τα γαίματα, αλλά εν ήταν δικά του. Έμπηκα έσσω. Έκατσα πάνω στο κρεβάτι, τι να κάμω εν ήξερα. Σε λλίον εμπήκεν έσσω ο Πάμπος, ετρέχαν νερά που τα ρούχα του. Εν καθαρίζουν, είπεν μου. Να κάτσεις το πρωίν να τα πλύνεις, να τα κάμεις σσιόνι. Έφκαλεν τα ρούχα του, έσυρεν μου τα κάτω, άλλαξεν, έπεσεν ετζιοιμήθηκεν. Εγιώ έκατσα πάνω στην καρέκλα ούλλη νύχτα με το μωρό. Το πρωίν εσηκώθηκεν, ούτε μου εσύντυσσιεν. Επήρα το μωρό στη μάνα μου, έκατσα να πλύνω τα ρούχα του ούλλην την ημέρα να καθαρίσουν, έτριφκα τζαι έσυρνα τα νερά τα ολοκότσινα μέσα στη λεκάνη της λεμονιάς, που ήταν έξω που τις καμαρούδες μας. Ούτε το μωρόν μου εγύρεψα ούλλην την ημέραν ούτε τον άντρα μου, έτριφκα τα ρούχα του, εκαθάρισά τα, έκαμά τα όπως το σσιόνι. Δεκαεννιά χρονών κορούδα, λιχούσα τωρά. [...] Που την πολλήν την ώρα που επλύνισκα, εβάρυνεν το στήθος μου, εγίναν τα βυζζιά μου πέτρα, γεμάτα γάλα, εν ετάισα ούλλην τη μέρα το μωρόν μου. Έρκετουν η μάνα μου να μου δώκει το μωρόν να το βυζάσω, ελάλουν της, φύε, δωσ' του τσάιν, πρέπει να πλύνω τα ρούχα του. Κατά το δειλινό εν άντεχα τους πόνους, έκατσα πάνω που τη λεκάνη που επλύνισκα τζαι έφκαλα το γάλα. Έφκαλα το γάλα του μωρού μου πάνω στην κούππαν την ολοκότσινη με τα σσιέρκα μου. Έσφιγγα τα βυζζιά μου, έσφιγγα. Έφκαλα ούλλον το γάλα. Ανακουφίστηκα. [...]

Γλαύκος Κληρίδης

Στο μεσοδιάστημα [μεταξύ της εκεχειρίας 30/12/1963-15/1/1964] πολλοί ανθρώποι, ε/κ και τ/κ που βρέθηκαν σε περιοχές ελεγχόμενες από δυνάμεις της άλλης κοινότητας, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ. Οι ηγεσίες τόσο των ε/κ όσο και των τ/κ αποδείχτηκαν ανίκανες να εμποδίσουν εξτρεμιστικά στοιχεία των κοινοτήτων τους από το να διαπράξουν τέτοιες ντροπιαστικές, βάρβαρες και δειλές εγκληματικές πράξεις. Ως αποτέλεσμα αυτοί που έχασαν την ζωή τους καταγράφηκαν ως αγνοούμενοι.

Γλαύκος Κληρίδης, Η κατάθεση μου, τόμος 1, σελ. 232

Αντιρρησίες συνείδησης ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου

Οι αντιρρησίες συνείδησης Χαλούκ Σελάμ, Χαλίλ Καραπασιάογλου και Μουράτ Κανατλί θα παρουσιαστούν αύριο ενώπιον του στρατιωτικού δικαστηρίου στο βόρειο μέρος της Κύπρου, όπου θα συνεχιστεί η δίκη τους με πιθανό ενδεχόμενο την φυλάκισή τους. Εκτιμάται ότι ο Χαλούκ και ο Μουράτ θα καταδικαστούν σε μεγαλύτερης διάρκειας φυλάκιση, δεδομένης και προηγούμενής τους φυλάκισης. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους τρεις Τ/κ αντιρρησίες συνείδησης. Η ομάδα υποστήριξής τους καλεί άλλες αλληλέγγυες ομάδες σε συγκέντρωση αύριο, Πέμπτη η ώρα 13.00 στο Στρατιωτικό δικαστήριο.

enter image description here