Προσωρινή στελέχωση θεσμών κατά τη μεταβατική περίοδο

Η ιστορία με την προσωρινή στελέχωση των θεσμών του ενωμένου κράτους την μεταβατική περίοδο μέχρι τη διενέργεια των ομοσπονδιακών εκλογών, είναι όπως τα πλείστα ζητήματα του κυπριακού που μετατρέπονται κατά καιρούς σε εστία αντιπαράθεσης, θεαματικά πυροτεχνήματα χωρίς καμιά ουσιαστική αξία ως τέτοια. Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία ο τρόπος προσωρινής κατανομής των υφιστάμενων αξιωματούχων στα νέα σώματα. Ταυτόχρονα όμως ένα τέτοιο ζήτημα μπορεί να αναδείξει σε όποιον/α σκέφτεται και μπορεί να δει πέραν από τα προφανή, τα βαρύγδουπα συνθήματα και την επιφάνεια, τον πυρήνα της κυπριακής διένεξης και της αναπαραγωγής της.

Στον διχοτομιστή και στον εθνικόφρονα είναι αδιανόητη και μόνο η ιδέα του διαμοιρασμού της εξουσίας ε/κ και τ/κ και είναι αδιανόητη η λειτουργία του κοινού ενωμένου κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο και ρητορικό σύμπαν και μόνη η αναφορά του «Ακκιντζί συμπρόεδρου», υπονοεί ένα τελεσθέν έγκλημα ή έστω μια κατάφορη αδικία, πριν καν αναφερθεί το τι αρμοδιότητες θα έχει ή τι είναι αυτό που θα κάνει. Το κοινό κράτος, τόσο την στιγμή της ίδρυσης του όσο και μετά γίνεται πάντα αντιληπτό στους διχοτομιστές ως πεδίο μάχης ε/κ και τ/κ. Γίνεται δηλαδή μεταφορά του παρόντος της διακοινοτικής αντιπαράθεσης σε μέλλοντα χρόνο την στιγμή του επικυρωμένου από δημοψηφίσματα διακοινοτικού συμβιβασμού και στην χρονικότητα της επίλυσης της σύγκρουσης.

Στην απορριπτική επιχειρηματολογία το ενωμένο κράτος μπορεί να γίνει αντιληπτό μόνο ως προσωρινή διακοπή της υπάρχουσας διχοτόμησης που θα πρέπει να λήξει για να υπάρξει αποκατάσταση της κανονικής τάξης πραγμάτων. Είναι δεδομένο για τον απορριπτικό λόγο το ότι θα καταρρεύσει (και το ότι θα πρέπει να καταρρεύσει) αν παρ’ ελπίδα συγκροτηθεί το ενωμένο κράτος. Το θέμα πάνω στο οποίο συζητούν κατ’ ακρίβειαν οι απορριπτικοί δεν είναι η συγκρότηση του ενωμένου κράτους αλλά οι όροι της κατάρρευσης του, οι συνθήκες και ο συσχετισμός δύναμης στην διακοινοτική διένεξη την επαύριο της κατάρρευσης.

Αυτή είναι η ουσία πίσω από τις διάφορες μετωνυμίες περί «παρθενογένεσης». Το πώς και σε ποιο βαθμό θα καταφέρει το ε/κ κατεστημένο να διατηρήσει το μονοπώλιο της εξουσίας και των ωφελημάτων του στάτους κβο αν δεν καταφέρει να μπλοκάρει την διαδικασία πριν τα δημοψηφίσματα ή αν χάσει τα δημοψηφίσματα, μέσα από την κατάρρευση του ενωμένου κράτους. Τα υπόλοιπα είναι μαϊντανός.

Γρηγόρης Ιωάννου

Ανάδειξη των πανεθνικών αγώνων του έθνους

Φέτος για πρώτη φορά προστέθηκε συμπληρωματικό υλικό για τη Γ΄ Γυμνασίου και Γ΄ Λυκείου με τίτλο "Η συμμετοχή των Κυπρίων στους εθνικούς αγώνες", επιμέλεια του εθνικού μας Καθ. Π. Παπαπολυβίου.

Θέλοντας και εμείς με την σειρά μας να συνδράμουμε στην τιτάνια προσπάθεια ανάδειξης των πανεθνικών αγώνων του έθνους μας καταθέτουμε σεμνά ένα τραγούδι από τον εθνικό μας τροβαδούρο για να πιάσουμε και την συναισθηματική διάσταση του πράγματος.

Μια χώρα χωράφι στη μέση εγώ σκιάχτρο σε ράφι βυζαντινό με ηρωικό ριπλέι με μια ταρζανιά πυροβατώ σ' αναμμένα σκατά

Η Ελλάδα στα κάρβουνα

Βυζαίνω πουτάνες χαμένο μωρό μ΄ αφήσανε μάνες σε κάποιο χορό στα βράχια του Ζάλογγου στον Ευρογκρεμό αναστενάρης, ζογκλέρ, ζιγκολό

Καταγγέλλω :)

Καταγγέλλω τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου διότι είναι ζηλιάρηδες και μας αντιγράφουν εμάς τους Ελληνοκύπριους για σχεδόν ένα αιώνα. Και εξηγούμαι:

Φαντασιωννούμαστεν εμείς ότι έχουμε μητέρα πατρίδα για να ενωθούμε μαζί της, φαντασιώνουνται το ίδιο τζιαι τζείνοι τζιαι μάλιστα διαφορετική μητέρα πατρίδα που την δική μας. Ιδρύουμεν ένοπλη οργάνωση, ιδρύουν τζιαι τζείνοι. Φέρνουμεν στρατό που την μητέρα πατρίδα μας να μας προστατέψει, φέρνουν τζιαι τζείνοι. Στήνουμεν μονο-εθνοτικό κράτος εμείς, στήνουν τζιαι τζείνοι. Πάμε να φκάλουμε γκάζια να γινούμεν με τες τζιελλαπίες, ατού να φκάλουν τζιαι τζείνοι. Μα εν έτσι οι καλοί συμπατριώτες σιόρ; Που εννά πάει δηλαδή τούτη η ιστορία; :)

Γρηγόρης Ιωάννου

Επαφές με Ρωσία και Τουρκία

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις επαφές του στη Ρωσία διασφάλισε ότι η Ρωσία θα ασκήσει την επιρροή της για να καμθεί η Τουρκική αδιαλλαξία και να επιτύχουμε μια δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση σύντομα.

Ο δε Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς σήμερα στην Τουρκία είπε στους Τούρκους αξιωματούχους, θα φύγετε από την Κύπρο θέλετε δεν θέλετε διότι σας κατατροπώσαμε βρε αδιάλλακτοι στο Κρανς Μοντάνα με την διπλωματική μας δεινότητα.

Τι;

Ανακοίνωσις

Ανακοίνωσις: Λυπόμαστε να παρατηρήσουμε ότι δεν ανεβρέθηκε τελικά νικητής στο προχτεσινό μας κουίζ.

Κανείς εκ των αναγνωστών μας δεν υπέδειξε ορθά το ΟΜΟΔΟΣ ως το χωριό στο οποίο έκλασε ο Αρχηγός Γρίβας και εγκαινίασε μνημείο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Εκ του αποτελέσματος, και με σκοπό την καλύτερη εκπαίδευση των αναγνωστών μας δεσμευόμαστε να δημοσιεύσουμε και άλλα κουίζ στο προσεχές μέλλον τόσον όσον αφορά μνημεία κλασάντων όσο και άλλα θέματα των επί του παρόντος κλάνοντων.

Εκκλησία - ΕΟΚΑ και το μέλλον μας

Ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της σχέσης αυτής προς όφελος των προνομιούχων διαδραματίζει η Εκκλησία, μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα και την πνευματική δηλητηρίαση που επιβάλλουν στα μικρά παιδιά μέσα από το μάθημα των θρησκευτικών και την επίσημη εθνικιστική καθεστωτική κρατική καταγραφή της ιστορίας. Η Ιστορία ως επιστήμη δεν τεμαχίζεται και δεν επιδέχεται την αποσπασματική ερμηνεία. Και είναι σε αυτό το πλαίσιο που ο Γριβισμός θα πρέπει να αξιολογηθεί. Η εκκλησιαστική και εθνικιστική ηγεμονία έχουν επιβάλει την αποσπασματική ερμηνεία και μαζί της και την ιστορική υποθήκευση για ένα δημιουργικό μέλλον στο νησί.