Σενέρ Λεβέντ και "αντι-ιμπεριαλιστικός" αγώνας

Όταν η εκπλήρωση των ιμπεριαλιστικών, διχοτομικών σχεδίων για τη Κύπρο, βαφτίζεται αντι-ιμπεριαλιστικός αγώνας.

Ο Σενέρ Λεβέντ έγινε γνωστός μέσα από την σύγκρουση του με τον Ραούφ Ντενκτάς την περίοδο 1999-2001. Λιγότερο γνωστό είναι ότι στις εκλογές του 2000, ο Λεβέντ ήταν υποψήφιος για την προεδρία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ) και πήρε κάτω από 1% των ψήφων ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους. Ο Σενέρ Λεβέντ έγινε γνωστός και αγαπητός στους Ελληνοκύπριους απορριπτικούς λόγω της εναντίωσης του στην διζωνική ομοσπονδία. Ο Λεβέντ πολλές φορές τις τελευταίες 2 δεκαετίες έγραψε ενάντια στην τουρκική κατοχή και υπέρ της επιστροφής των τ/κ στην Κυπριακή Δημοκρατία, υπέρ του ενιαίου κράτους και ενάντια στην εδαφική ομοσπονδία. Βέβαια όταν κατέβηκε υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2014 στην Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα ιδιότυπο μικτό εκλογικό σώμα (όπου πήρε 1% των ψήφων) δήλωσε ότι παρά την διαφωνία του, δέχεται και την διζωνική ομοσπονδία αν αυτό θέλει η πλειοψηφία.

Ο Σενέρ Λεβέντ δηλώνει αντι-ιμπεριαλιστής. Πέραν από το σύνθημα βέβαια, πρέπει να δει κανείς σε ποια συμπεράσματα καταλήγει το «αντι-ιμπεριαλιστικό» πλαίσιο σκέψης στο οποίο αναφέρονται διάφοροι. Πολλά έχουν λεχτεί και γραφτεί για το πώς διάφοροι εθνο-κεντρισμοί και εθνικισμοί αυτό-προβάλλονται ως αντι-ιμπεριαλιστικές στάσεις διεκδικώντας αριστερή κάλυψη και ευρύτερη νομιμοποίηση. Από μια αριστερή, και άρα εξ’ ορισμού αντι-εθνικιστική σκοπιά, έχουμε γελάσει πολλές φορές με τα καμώματα διάφορων, του Σενέρ Λεβέντ και των πρόσφατων ε/κ εθνικιστών συμμάχων του περιλαμβανομένων. Με το πιο κάτω μαργαριτάρι του 1983 όμως θα γελάσουμε νομίζω πολύ περισσότεροι, πολύ περισσότερο.

Η ανακήρυξη της ΤΔΒΚ το 1983 υπήρξε ένα σημείο καμπής στην σύγχρονη κυπριακή ιστορία. Ήταν η στιγμή που η τ/κ εθνικιστική ελίτ έκανε ένα καθοριστικό άλμα για το πρότζεκτ της για διχοτόμηση της Κύπρου. Η τ/κ αριστερά, αδύνατη ως ήταν τότε, εξέφρασε τον σκεπτικισμό της και προσπάθησε παράλληλα να δει κάποια θετικά σημεία τουλάχιστον στο εσωτερικό πεδίο ή κάποιες προοπτικές σχετικής αυτονόμησης της κοινότητας από την Τουρκία. Αντίθετα, ο δημοσιογράφος της Κιμπρις Ποστασί τότε, Σενέρ Λεβέντ, ήταν πολύ πιο ενθουσιασμένος και ευθυγραμμισμένος με τον Ραούφ Ντενκτάς. Τρεις μόλις μέρες μετά την ανακήρυξη της ΤΔΒΚ, στις 18 Νοεμβρίου 1983, στο άρθρο του «Ακούστε την φωνή μας» ο Λεβέντ καλεί το σοσιαλιστικό μπλοκ κρατών να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ διότι αυτή είναι ένα αντι-ιμπεριαλιστικό και αντι-ΝΑΤΟικό κράτος που «δεν έχει χώρο για ξένες βάσεις». Το άρθρο ξεκινά με την εξής εκπληκτική αναφορά: «Στη Βόρεια Κύπρο έχει ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο, αδέσμευτο, αντιφασισιστικό, αντιρατσιστικό, αντισιωνιστικό και αντιστεκόμενο μικροσκοπικό κράτος. Αναγνωρίστε το». Ακολούθως αναφέρεται στη Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 ως «μια ΝΑΤΟϊκή λύση επιβληθείσα στον Κυπριακό λαό», λέει ότι οι Βρετανικές Βάσεις «δεν είναι στα δικά μας χώματα αλλά στο Νότο» και συνεχίζει πιο κάτω λέγοντας: «και ο κάθε Ελληνοκύπριος εργάτης είναι ενάντια στις ιμπεριαλιστικές βάσεις. Αναγνωρίστε μας για να μπορέσουμε να πολεμήσουμε μαζί τους δίπλα δίπλα… Ακούτε τη φωνή μας σοσιαλιστικές χώρες; Αναγνωρίστε μας… Τείνετε το χέρι σας για την ειρήνη και την ελευθερία».

Κάποιοι μπορεί να πουν, «πωπω πολιτική ανάλυση, διορατικότητα και συνέπεια». Εγώ λέω αυτό θα πει: «τι ενιαίο κράτος, τι διχοτόμηση, η φωνή μου (εγώ είμαι οι τ/κ) να ακούγεται».

ΥΓ1. Οι πληροφορίες για το άρθρο του Λεβέντ του 1983 αντλούνται από το επιστημονικό κείμενο του Νίκου Μούδουρου, “TRNC” in the Turkish Cypriot context: A moment of multiple and contradictory interpretations, στο Eastern Mediterranean Geopolitical Review, Vol. 3 (Spring 2018), 34-59. Μετάφραση του κειμένου του Σενέρ Λεβέντ από Αντώνη Χατζηκυριάκο.

ΥΓ2. Αντι-ιμπεριαλισμός ρεεεε, όχι αστεία. Ποια κατοχή ως παρόν τζιαι ποια επανένωση ως μέλλον; Αναγνωρίστε το 2ο κράτος, το ελεύθερο. Ποια βόρεια Κύπρος τζιαι ποια τ/κ διοίκηση τζιαι δικοινοτικά γλωσσάρια. Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, ανεξάρτητη και αδέσμευτη, Λεβέντικη. Χωρίς ιμπεριαλιστικές βάσεις. Να σέβεστε.

Γρηγόρης Ιωάννου


Author: aristerikinisi

Facebook Page

enter image description here