Ανακοίνωση για Παγκόσμια μέρα δράσης για την Ειρήνη

Ανακοίνωση ΠΕΟ – DEV-IS – KTAMS – KTOS – KTOEOS – BES - KOOP-SEN- DAU-SEΝ - 1 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια μέρα δράσης για την Ειρήνη

Στην μνήμη της επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ανθρωπότητας το 1939 και των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού, η 1η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως μέρα δράσης των συνδικάτων για την ειρήνη. Τούτη η μέρα, για το κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό άνθρωπο, είναι μέρα αγώνα, με στόχο την επικράτηση της συνεννόησης και της συνεργασίας σε ένα κόσμο ειρηνικό και δίκαιο, χωρίς πολέμους, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και απειλές.

Μέσα στο πνεύμα αυτής της θλιβερής επετείου, ως συμβολή στον ευρύτερο αγώνα για την ειρήνη και ασφάλεια στο κόσμο και στην περιοχή μας, ο αγώνας για την ειρήνη και την επανένωση της βίαια διχοτομημένης χώρας μας, αποτελεί βασική και άμεση προτεραιότητα. Καμία κατάκτηση των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι μόνιμη και σταθερή όσο η πατρίδα μας παραμένει διχοτομημένη. Για τα συνδικάτα και γενικότερα για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους αυτού του τόπου, η λύση του Κυπριακού παραμένει επείγουσα ανάγκη.

Η λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά κείμενα των Η.Ε αποτελεί για όλο το λαό της Κύπρου την μόνη επιλογή για τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας, χωρίς κηδεμόνες και χωρίς προστάτες.

Η πρόσφατη επίσκεψη στη Κύπρο της κ. Λούτ, ως ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, είναι φανερό ότι σηματοδοτεί μια ύστατη προσπάθεια από πλευράς του διεθνούς παράγοντα για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας από το σημείο που έχει διακοπεί στο Κράν Μοντανά, με στόχο την θετική κατάληξη και το άνοιγμα του δρόμου για την λύση του Κυπριακού.

Είναι πεποίθηση μας ότι αυτή η προσπάθεια θα πρέπει αυτή τη φορά να πετύχει, για το καλό της κοινής μας πατρίδας. Τα περιθώρια για την επανένωση της Κύπρου στενεύουν ασφυκτικά.

Γι’ αυτό η νέα προσπάθεια και πρέπει να τύχει αποφασιστικής στήριξης από τους εργαζόμενους και τη κοινωνία ευρύτερα, μέσα από την όσο το δυνατό πιο ενεργητική και μαζική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα.

Οι οργανώσεις μας, οι οποίες σταθερά και διαχρονικά τιμούν την 1η του Σεπτέμβρη με κοινές φιλειρηνικές δράσεις και κινητοποιήσεις, θα πραγματοποιήσουν και φέτος εκδήλωση, το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου, το πρωί.

Επιπρόσθετα αποφάσισαν να αναλάβουν την πρωτοβουλία να καλέσουν συνδικάτα, πολιτικά κόμματα και μαζικούς κοινωνικούς φορείς που συμμερίζονται την αγωνία μας για το μέλλον της ειρήνης στο τόπο μας και την θέληση μας για να πετύχει η νέα προσπάθεια, σε ένα πλατύ αντιπροσωπευτικό μέτωπο που να συνενώνει όλους τους κυπρίους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους γύρω από το κοινό στόχο της λύσης και της επανένωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε η σύγκληση εντός Σεπτεμβρίου μιας τέτοιας συνάντησης για να συμφωνηθεί κοινή δράση, με στόχο την πραγματοποίηση μεγάλης, παλλαϊκής, δικοινοτικής κινητοποίησης αρχές Οκτωβρίου.

Για υλοποίηση των πιο πάνω, τα Συνδικάτα ΠΕΟ, DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN, DAU-SEΝ, που ανήκουν στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδίας και αναλαμβάνουν αυτή την πρωτοβουλία, καλούν όσα πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές, κοινωνικές και φιλειρηνικές οργανώσεις συμφωνούν με το πλαίσιο που περιγράφεται σ’αυτό το κάλεσμα και επιθυμούν να συμμετέχουν στην μαζικοποίηση της υποστήριξης στην προσπάθεια λύσης και επανένωσης στη βάση των συμφωνημένων αρχών και στο πλαίσιο που έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες, να δηλώσουν συμμετοχή και να λάβουν μέρος στις δράσεις που θα γίνουν στο προσεχές διάστημα.

Τέλος, οι οργανώσεις μας εκφράζουν τον συγκλονισμό τους για τα τραγικά γεγονότα με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Εκφράζουν την αλληλεγγύη και την στήριξη τους στον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους και αποφάσισαν όπως στηρίξουν έμπρακτα με οικονομική βοήθεια τους πληγέντες.

24/07/2018

Author: aristerikinisi